Terapia cu ulei cânepă presat la rece – un remediu tonic și regenerant
Afecțiunile care răspund cel mai bine la tratamentul cu uleiul din semințe de cânepă presat la rece
Atât medicina milenară Ayurveda, cât și studiile medicale relativ recente au validat efectele extraordinare și unice ale uleiului din semințe de cânepă presat la rece asupra organismului uman.
La ce nivel acționează cel mai eficient acest ulei?
- Elimină limbricii la nou-născuți și animale;
- În cazul Sindromului Gilles de la Tourette – maladie neuro-psihică, în care bolnavul prezintă ticuri verbale și motorii – îmbunătățește funcțiile cognitive și reduce frecvența ticurilor;
- În cazurile de traumatisme craniene și ischemie cerebrală, reduce tensiunea intracraniană și potențialul convulsiv post-traumatic, iar în glaucom, reduce tensiunea intraoculară aproape la jumătate;
- Astm bronsic, deoarece acest ulei are o acțiune bronho-dilatatoare de lungă durată;
- Cazurile de cancer și SIDA – previne efectele secundare ale chimioterapiei și crește semnificativ calitatea vieții acestui segment de bolnavi;
- Reduce eficient colesterolul;
- Bolile de piele: dermatite, afecțiuni cutanate diverse (psoriazis, dermatita seboreică, acnee, chiar în formele cele mai grave – rosacea, lupus cutanat, arsuri);
- Combate inflamațiile pielii;
- Patologii gastrointestinale;
- Afecțiuni vasculare (hipertensiune arterială);
- Patologii feminine (chisturi ovariene, sindromul premenstrual, menopauza). Cânepa conține Acid Gamma-Linolenic (AGL), un acid benefic în tratarea simptomelor premenstruale și ale menopauzei. Prin consumul de peste 12 săptămâni de ulei de cânepă, sindromul premenstrual (durerile crescute, iritabilitatea), cât și sindromul de post-menopauză (bufeuri, uscaciune vaginala, uscaciunea pielii, insomnia nocturnă, etc.) se diminuează foarte mult;
- Artroze și artrite reumatoide;
- Convulsii;
- Perturbări de limbaj;
- Autism la tineri;
- Perturbări de caracter;
- Impulsivitate;
- Osteoporoza (durerile de spate, curbarea coloanei și fragilitatea osoasă, depunerea calciului pierdut de sistemul osos la nivel renal) poate fi prevenită și tratată printr-un consum constant de acizi grași esențiali. Aceștia cresc absorbția intestinală a calciului și refac duritatea normală a sistemului osos;
- Uleiul are ân compoziție cei trei acizi grași esențiali, Omega 9, Omega 6 și Omega 3. Asemenea vitaminelor, acizii grași esențiali nu pot fi sintetizați de corpul uman și, de aceea, trebuie să-i obținem din alimente. Uleiul de semințe de cânepă presat la rece este singurul care conține acizii grași Omega 6 și Omega 3 în raportul magic de 3:1. Acest raport este vital. Am putea spune că este preferința naturală a organismului. În două săptămâni de utilizare, uleiul va reduce spasticitatea și durerea neuropatică în scleroza multiplă și în alte afecțiuni neurologice soldate cu spasticitate;
- Prin administrarea de ulei de cânepă, acizii grași din organism sunt suplimentați, iar ca urmare, progresia formelor comune de cancer (cum ar fi cancerul de prostată) este încetinită;
- Efect laxativ în cazul celor care se confruntă cu constipație;
- Efect ușor sedativ pentru cei care se confruntă cu anxietate, insomnie, irascibilitate, stres;
- Tonic și regenerant general;
- Prin utilizarea zilnică a unei doze de ulei de 2-3 lingurițe se reduc oboseala și crampele musculare – complicații specifice diabetului zaharat tip II. Acizii grași liberi contribuie la o mai bună eficiență a efectului exercitat de insulină, în vederea introducerii glucozei în celule. În același timp, prin administrarea a 2-3 lingurițe de ulei de cânepă zilnic se ameliorează vizibil celelalte complicații majore ale diabetului: micro și macro angiopatia, neuropatia diabetică, insuficiența renală progresivă, afectarea ochiului și a retinei, riscul crescut de infarct vascular, ulcerele varicoase, trombozele, pierderea sensibilităților (în special la membrele inferioare, unde pacientul nu mai simte durerea, căldura, arsura etc);
- Este o sursă substanțială de vitamina E (100-150mg/ 100g);
- Reprezintă o sursă considerabilă de clorofilă;
- Este o alternativă sigură și sănătoasă pentru cei care doresc să renunțe la proteina de origine animală.
Cum putem folosi uleiul de cânepă presat la rece pentru a avea parte de toate aceste efecte benefice?
Conform literaturii de specialitate a medicinei milenare Ayurveda, cele mai eficiente aplicații ale uleiului de cânepă presat la rece sunt:
- Terapia cu ulei de cânepă așa cum este prezentată pe site-ul nostru cea cu ulei de floarea soarelui;
- Seara, înainte de culcare ungerea cu foarte puțin ulei a căilor nazale și a tălpilor, în special pentru cei anxioși, iritabili, cu insomnii, artrite, reumatism;
- De 2-3 ori pe săptămână oleație la nivelul scalpului. Se masează cu ulei întregul scalp și firele de păr, se acoperă cu o capelină de duș și se înfășoară apoi capul cu un prosop. Se menține astfel uleiul timp de 8 ore, apoi se spală cu un șampon cât mai natural. Acest procedeu se repetă la 4 zile. Simpla aplicare a uleiului pe scalp și firele de păr va hrăni întregul sistem nervos, pielea, mușchii și oasele și o bună dispoziție plină de calm și seninătatea va apare gradat în timp. Nu se va aplica niciodată ulei rece, ci ușor încălzit pe o baie de aburi, astfel încât să nu depășească 40 de grade. Pe toată perioada cât menținem uleiul pe scalp și păr este strict interzis să ieșim în aer rece sau în casa să fie curenți de aer rece. Se poate opta și pentru varianta de a menține uleiul pe cap peste noapte;
- După ce se realizează un duș cald, porii pielii sunt deschiși și astfel aplicarea imediată a uleiului de cânepă pe întregul trup va eficientiza pătrunderea sa în straturile profunde ale pielii, hrănind astfel nu doar pielea, ci și ceilalți constituenți corporali;
- Pentru cei care se confruntă cu mâini foarte uscate, unghii fragile și dureri la nivelul încheieturilor mâinilor este adecvat a se realiza procedeul de imersie a mâinilor până la nivelul încheieturilor într-un vas cu ulei de cânepă ușor încălzit. Acest procedeu e necesar să fie realizat timp de 20 de minute;
- Are cel mai înalt conținut de grăsimi polinesaturate (grăsimi bune) dintre toate uleiurile vegetale. Aportul zilnic recomandat este de 5-15 ml. Are miros și gust plăcut, asemănător celui de nucă și poate fi folosit pentru a condimenta salatele, pastele, orezul sau se poate combina cu alte uleiuri utilizate în mod tradițional. În preparatele culinare care sunt supuse termic, cel mai sănătos mod de a-l folosi este a-l adauga la final în porția servită.
ATENȚIE!
Pentru a beneficia de toate aceste efecte extraordinare se va folosi întotdeauna doar ulei presat la rece!
Nu se va folosi uleiul rece, care tocmai a fost scos de la frigider sau care a fost depozitat în alte zone răcoroase, ci se va se va încălzi la o temperatură sub 40 de grade, nu direct pe foc și doar cantitatea pe care o folosim în acel moment. Acesta este un aspect de care trebuie ținut cont cu strictețe toamna și iarna!
Persoanele cu exces ponderal care nu se confruntă cu una din afecțiunile menționate mai sus, îl vor folosi cu multă moderație.